dissabte, 22 de novembre del 2008

Síntesi i conclusions de la PAC 2.3

Els a-map són representacions gràfiques d’argumentacions que permeten l’accés ràpid a la informació presentada i, a la vegada, potencien la possibilitat de presentar arguments i contraarguments amb fonamentació i clarividència. Aquest fet els fa especialment indicats per a debats escrits, especialment en entorns virtuals on la participació és extensa i no simultània.
La representació de les argumentacions pròpies mitjançant a–maps o altres sistemes (Belvedere, Convince Me,...) obliga a la fonamentació de les opinions d’un mateix i facilita l’apreciació de les coincidències o contraposicions amb les premisses i conclusions d’altres. Aquest fet fa que sigui una eina molt útil per a copsar argumentacions compartides i també valorar els fils argumentals, ja que permet apreciar-ne els canvis o reforços que s’hi han produït. És, per tant, una eina interessant per a motivar i pautar el debat, convertint-lo en un autèntic entorn d’aprenentatge compartit. A part, incrementa la competència argumentativa dels estudiants, capacitació que els afavorirà en la resolució de problemes i en la estructuració de les pròpies idees i creences.

divendres, 7 de novembre del 2008

Reflexions finals de l’activitat 2.1.

Aquesta activitat, a part de suposar-me una important reflexió entorn l’aprenentatge significatiu, m’ha fet pensar que la tecnologia té molta potencialitat educativa. Això, que ja sabia i que pot semblar una evidència, crec que se’ns ha fet especialment evident en observar la tasca realitzada en la PAC 1.
Promoure l’aprenentatge significatiu és un objectiu destacat i perseguit per tots els docents. Tanmateix, les vies per assolir-lo són sovint confuses i ens cabem perdent per les branques, sense que els arbres ens deixin veure el bosc. La tecnologia, en aquest cas, ha estat una evidència per materialitzar aquest tipus d’aprenentatge i suggerir-nos tota una important reflexió metacognitiva.
El fet d’argumentar, tant important per transmetre com per sonsolidar coneixements, ens força a ordenar idees, extreure conclusions, justificar hipòtesis, resoldre problemes i contradiccions... Plasmar tot això amb la riquesa que ens ofereix el programa Cmap-Tools és un privilegi. Un privilegi que ens ha permès materialitzar dos moments cognitius, la comparació dels quals ens ha fet evidents evolucions que, ben sovint, ens passen desapercebues com a aparenents (i també com a docents...).
Crec que ens hem de felicitat tots plegats per aquest aprenentatge significatiu (al consultor per mediar-lo i als companys per ser-ne participants actius). Vull destacar d’aquest procés d’E-A quatre característiques altament enriquidores i, sovint, difícils d’aconseguir:

  • Motivador i compromès. Demanava a l’alumne implicació activa i voluntat de canvi i revisió.
  • Cooperatiu, ja que han pres un paper destacat les aportacions dels companys i la guia del consultor en aquest procés constructiu.
  • Contextualitzat perquè la reflexió metacognitiva ha estat duta a terme, no únicament en el marc de coneixements propis de l’assignatura, sinó sobre material tant proper com són els nostres propis coneixements.
  • Metacognitiu, pel fet, com ja he remarcat, de comportar una profunda reflexió entorn els propis processos de coneixement i aprenentatge.